בדרך כלל, אחרי כל עדכון מאסיבי בגוגל ישנם גלים שקטים של מקדמי אתרים בפורומים וקבוצות פייסבוק אשר טוענים שלא כדי לקנות קישורים לצורכי קידום אתרים ואם חס וחלילה תקנה קישור כלשהו, אתה צפוי להיענש בקרוב – אז זהו, סביר להניח שאותם מקדמים שמטיפים לך לא קנו לעולם קישורים, לא הבינו מדוע המתחרים שלהם נמצאים מעליהם ולא בודקים את השטח בשביל לקבל תובנות אמיתיות.
חייבים להגיד את האמת, קניית קישורים לצורכי קידום והשפעה על תוצאות החיפוש האורגניות היא פעולה שגוגל לא אוהבים, נקודה. אבל, ופה יש אבל גדול מאוד, הם לא יכולים לעשות שום דבר בשביל לעצור או לזהות את התופעה בצורה נכונה !
אישית אני לא קונה בכלל קישורים בישראל (בחו"ל המצב שונה), אין לי צורך בזה מכיוון שיש לי רשת אתרים רחבה מספיק שאני יכול לרתום לקידום של כמעט כל ביטוי לחמישיה הראשונה. אך אני בהחלט נתקל בלא מעט מתחרים אשר קונים קישורים לפי משקל. לא מדובר בחברות קיקיוניות, אלא בחברות מוכרות שכל אחד מאיתנו מכיר – הסיבה היא כמובן שהם יכולים להרשות לעצמם את זה. יש להם תקציב שברוב המקרים גבוה פי 2-3 מהתקציב הממוצע שהמתחרים שלהם מוכנים להשקיע באותה נישה בדיוק.
מה נחשב בעיני גוגל לקישור בתשלום ?
בצורה מפתיע (או שלא, למי שמכיר קצת את גוגל..) לא תמיד ברור האם קישור כלשהו הוא לגיטימי או אסור לחלוטין לפי הנחיות גוגל. לפי דעתי, גוגל במלחמתם המתמשכת במקדמי האתרים, גם לא ממש מתלהבים לחשוף את כל הקלפים על השולחן.
ישנם לא מעט קישורים אשר ניתן להשיג בתשלום, הנה כמה דוגמאות לבנות, אפורות ושחורות :
קניית קישורים לבנים (White Hat)
- אינדקסים בתשלום – ישנם לא מעט אינדקסים אשר על מנת להיכלל בהם אנחנו נדרשים לשלם לא מעט כסף (100$ ויותר), למשל : Yahoo, BOTW, STPT וכדומה.
- חסויות – מתן חסויות לכנסים, אתרים וארגונים אשר מציעים קישור ויזואלי בעמודי האתר.
- תרומה כספית – מתן תרומה כספית גבוהה לארגונים (ברוב המקרים, מלכ"רים) אשר מציעים קישור ויזואלי בעמוד כלשהו באתר. הדוגמא הבולטת ביותר היא העמוד של W3C אשר הציע לקבל קישור יוצא מעמוד בעל PR7-9 (תלוי בתקופה) בתמורה לתרומה של 1000$ ויותר בשנה. זה מאוד מצחיק להסתכל על רשימת התורמים ולראות אתרי קזינו ופוקר, ויאגרה, משכנתאות וכדומה אשר מאמינים בארגון התקינה העולמי.
- פרסים – מתן פרסים במסגרת תחרויות שונות אשר נערכות באתר, כמובן מבלי לבקש מגולשי האתר שיקשרו אליך בצורה פעילה כחלק מהתנאים לקבלת הפרס.
קניית קישורים אפורים (Grey Hat)
- מתן תמריץ כספי – מתן תמריץ כספי לכתיבת פוסט אורח או כתיבת סדרת פוסטים על ידי האתר בחסות האתר שלך.
- סקירות מוצר – מתן מוצרים שונים לבלוגרים, עיתונאים ובעלי אתרים אחרים בתמורה לכתיבת סקירה ייחודית עם קישור לאתר.
- קישורי No-Follow – קניית קישורי No-Follow מאתרים מרכזיים, הקישור יכול להיות ממוקם על באנר או טקסט.
- מתן הנחות – מתן הנחה משמעותית מהמוצר בתמורה לקישור חוזר מאתר הלקוח. נפוץ בדרך כלל בתחומים הקשורים לרשת האינטרנט (שירותי אחסון אתרים, תמונות וכדומה)
קניית קישורים שחורים (Black Hat)
ישנם עשרות דוגמאות לקניית קישורים המוגדרים על ידי גוגל כ – Black Hat ברור. באופן כללי, כל קישור שמוצב בעמוד, בלוג או אתר כלשהו ששילמו עליו נחשב כקישור שחור.
למה גוגל לא יכולה לעצור רכישה חכמה של קישורים ?
גוגל לא יכולה לעצור רכישה של קישורים מכיוון שהיא פשוט לא מסוגלת לזהות מהו קישור טבעי ומהו קישור ממומן כאשר הפעולה מתבצעת בחוכמה ולא בצורה עיוורת וללא אסטרטגיה ברורה.
חוסר היכולת של גוגל לזהות קישורים בתשלום מתחדד עוד יותר כאשר מדובר על עמודים חדשים שעולים לאוויר. באחד הפוסטים הקודמים כתבתי על יצירת פרופיל קישורים טבעי, באחת מהנקודות התייחסתי לנושא עדכניות התוכן. במידה ואתה רוכש קישור כלשהו מעמוד ותיק, קל יותר לזהות אותו כקישור מניפולטיבי, אך אם אתה רוכש קישור מעמוד חדש לחלוטין, אף אחד (גם לא גוגל) לא יוכל לזהות אותו כקישור בתשלום.
לסיכום, רכישה או מכירה של קישורים היא תופעה רחבה הרבה יותר ממה שאתה חושב, גם בישראל הקטנה. במידה ויש לך תקציב מתאים ואתה מעוניין להרחיב את מגוון המקורות שמפנים אליך, אני בהחלט חושב שמומלץ לשקול קנייה חכמה של קישורים נכנסים לאתר.
אשמח לשמוע בתגובות למטה, אם יש לך ניסיון עבר בקניית קישורים או האם אתה חושב שגוגל יכולים לעצור את התופעה ?
אם אתה עדיין לא מנוי לעדכונים לוהטים מהבלוג של Signup, הרשם עכשיו בחינם בלחיצה אחת כאן (אל תשכח לאמת את כתובת הדואר האלקטרוני שלך על ידי לחיצה על הקישור הייחודי שישלח אליך) – זה לוקח 2 דקות מניסיון !
עידן נתת בסוף נקודה מעניינת, נניח שיש לי עמוד קיים עם 5 קישורים ואני מוסיף לו עוד קישור. למה שגוגל יחשבו שהוא לא טבעי ?
אבי, איזה אינטרס יש לך כאשר אתה מוסיף קישור חדש לאחר תקופה כלשהי ?
קישור כזה, יכול להיות טבעי אבל הוא גם מניפולטיבי במיוחד, זה הרי הגיוני מאוד שאם רצית לקשר לתוכן כלשהו, היית מקשר אליו בהתחלה או בימים הראשונים של הפוסט ולא לאחר שנה ויותר.
ברגע שאתה מעלה קישורים חדשים לאחר תקופת זמן כלשהי, גוגל בהחלט יכולים לעלות על זה. יתכן מאוד שהם לא יענישו אותך בעקבות כמה קישורים כאלה, אבל המטרה ברגע שאתה קונה קישורים היא לעשות את זה בצורה חכמה ולא בצורה שקופה מאוד.
רוב האתרים שמוכרים קישורים לא עושים זאת בחוכמה יתרה והם שקופים בערך כמו כוס מים… יש גם אתרים שמוציאים לך חשבונית מוכרת לצרכי מס…
בכל מקרה, גם אם גוגל תסיט את המיקוד של האלגוריתם לכיוון אחר, תמיד יהיה אפשר לבצע מניפולציה על הערכים החדשים שהיא תמדוד. לדוגמה, יכול להיות שקשה למצוא מישהו שיכתוב ביקורות ל – Google Places שיראו אמיתיות (בטח לא בפייבר), אבל זה אפשרי.
מה שכן – אם גוגל לא הייתה מנסה כלל להילחם בתופעות האלו, המצב היה יכול להיות הרבה יותר גרוע.
איתי, הכוונה שלי היתה שמי שקונה קישורים יקנה אותם בחוכמה, לא מי שמוכר – מבחינתו, הוא רוצה לעשות כסף, ברוב המקרים זה לא ממש מעניין אותו מה יקרה לאתר שלך..
אני באמת לא חושב שהיא יכולה להילחם בתופעה, מידי פעם אנחנו שומעים על אתרים שנענשים, אבל זה כתוצאה מפעילות מוחצנת מידי. כמעט בכל נישה בישראל ובעולם, אני רואה אתרים בראש הרשימה שמשקיעים בקניית קישורים.
נ.ב
עד כמה שאני יודע, אתה יכול לעשות קישורי nofollow מה שאתה רוצה וזה לבן לגמרי: אם תמכור למישהו הדגשה באינדקס עם קישור לעמוד הבית שלו – מבחינתו, הערך הוא שאנשים יגיעו לאתר שלו מהקישור ולא בהכרח לקדם אותו, וזה לגיטמי. גוגל אפילו כותבים ב – Guidelines שאם אתה מוכר דף שכולל קישור, תגדיר אותו no follow…
לא מסכים.
לא עם מהות המאמר שלך שרואה בקניית קישורים משהו חיובי ולא עם המסקנות שלך "גוגל לא יכולה לעצור רכישה של קישורים מכיוון שהיא פשוט לא מסוגלת לזהות מהו קישור טבעי ומהו קישור ממומן".
נכון, כל מה שקשור לקניית קישורים והחלפת קישורים ספאמית לא נאכף כמעט בכלל בישראל, אבל מכאן להסיק שהמצב ישאר ככה ואפילו להמליץ לאנשים להשתמש בשיטות פסולות אלה זה ניראה לי יומרני ולא אחראי.
דביר, אתה לא חייב להסכים איתי, אבל אני עדיין חושב שקניית קישורים היא דרך מצויינת לשיפור המיקומים שלך בגוגל.
לפי הנחיות הקידום של גוגל גם החלפת קישורים היא אסורה, אבל משום מה אף אחד לא מדבר על זה שזה אסור וכולם ללא יוצא מן הכלל מבצעים זאת.
המטרה של הפוסט היא לפתוח לבעלי עסקים ומקדמים את העיניים ולהציג את המציאות כפי שהיא ולא כפי שהם חושבים שהיא..
טוב,
אז אנחנו לא באותו ראש בכלל.
מבחינתי הקו בין פגיעה במכוון באתר מתחרה(negative seo)לבין קניית קישורים הוא דק מאוד.
כמו כן להגיד "וכולם ללא יוצא מן הכלל מבצעים זאת" זאת אמירה תלושה מהמציאות ולא ברור לי מאיפה הביטחון להגיד דבר כזה. אם אתה מוכן לסכן את הלקוחות שלך בעונש אז שיהיה לך לבריאות, לקוחות גדולים באמת לא יסכימו לסכן את שמן הטוב באמצעות קידום בשיטות פסולות.
לפתוח את העיניים לשיטות קידום חדשות ואיכותיות זה דבר אחד ולעודד להפר את הקווים המנחים של גוגל באופן בוטה זה דבר אחר, ברגע שמקדמים צעירים וחסרי ניסיון קוראים את המאמר שלך הם עלולים לחשוב שמה שאתה מציע לגיטימי וזה מה שכ"כ צורם לי.
תקרא לי חנון, תקרא לי צהוב לא איכפת לי.
אני לא מתכוון להמשיך להגיב אז חבל על האנרגיה, לי ולך השקפות קידום שונות במהות שלהן כנראה.
דביר, אם אתה קונה קישורים בצורה חכמה, אין סיבה שגוגל יענישו אותך.
הצגתי לך מספר דוגמאות לקניית קישורים שנחשבות בעיני מקדמים ללבנות לחלוטין, כמו תרומות כספיות, חסויות או אינדקסים בתשלום (במיוחד Yahoo) – האם זה נחשב אתי או עומד בהנחיות גוגל בעיניך ?
יש שיטות מתקדמות יותר לקניית קישורים שבתחומים תחרותיים באמת (בעיקר בחו"ל, בעיני אין כמעט תחומים תחרותיים באמת בישראל) אתה חייב ליישם על מנת לעקוף את המתחרים בתוצאות החיפוש.
בקשר לאמירה שלי, ללא יוצא מן הכלל, דיברתי על החלפות קישורים ולא על קניית קישורים. מן הסתם, יש עוד הרבה מקדמים שחושבים כמוך (ושוב אין עם זה בעיה, זה מצויין שיש אנשים שחושבים אחרת).
בקשר ללקוחות גדולים, יכולתי יחסית בקלות לציין פה רשימה של לפחות 10 חברות גדולות מאוד בישראל שפועלות בתחומים שונים ורוכשות קישורים באופן קבוע מאתרי קצה שונים. מכיוון שאין לי רצון לחשוף אותן בפומבי או לעשות להן נזק עקיף, אני אשמח לשלוח לך את הרשימה בפרטי.
בלי קשר לכל מה שנאמר בסוף, אנחנו מנהלים דו שיח, לא קראתי לך בשמות גנאי ואני באמת שלא מבין למה אתה נעלב – כמו שרשמתי לך קודם לכן, אנחנו לא חייבים להסכים על כל דבר ואני בהחלט מכבד את דעתך. אשמח לראות אותך גם בעתיד, מגוון דעות ורעיונות הוא הכרחי להתפתחות המקצועית והאישית של כל אחד מאיתנו.
באמת הנושא של רכישת קישורים מופיע הרבה בפורומים של קידום אתרים והדעות עליו חלוקות, אני אישית חושב שאם אדם משקיע כסף רב בקניית קישור לאתר שלו האתר חשוב לו על אחת כמה וכמה קישור שנקנה בכסף צריך להיות בעל השפעה, אבל עדיין חשוב שהקישור שנקנה יתרום לאתר ממנו הוא יוצא לדוגמא קישור של פלומבה שלטים באתר שעוסק בחומרי גלם לשילוט יכול להועיל ל 2 האתרים, נכון שכאשר אתר הוקם הוספת קישורים לאחר שדפים נוצרו ודורגו תדליק נורה אדומה בגוגל אבלללללל גוגל אוהבים עידכונים לא!!!