דפדפן פיירפוקס | הורדת פיירפוקס | פירפוקס

פיירפוקס היסטוריה

דייב היאט (Hyatt) ובלייק רוס (Ross) החלו בפיתוח מיזם הפיירפוקס כזרוע ניסויית נפרדת של Mozilla Suite. הם האמינו שהדרישות הפרסומיות בשל החסות שהעניקה נטסקייפ (Netscape) והחיבה המוגזמת לשכלולים מצד המפתחים פגעו בדפדפן מוזילה. כדי להלחם בשימוש ההולך וגובר של מוזילה במשאבי מחשוב, הם יצרו דפדפן בו הם ראו תחליף לדפדפן של Mozilla Suite.

את פיירפוקס ניתן להפעיל בכל מערכת הפעלה בזכות השימוש בשפת הממשק XUL. בזכות התמיכה של פיירפוקס ב־XUL, יש באפשרותם של משתמשים להרחיב את יכולותיו של הדפדפן על ידי יצירת ערכות נושא חדשות והרחבות. תוספות אלה היוו בעבר סכנות מבחינת אבטחה, אך עם השקתה של גרסה 0.9, פתחה קרן מוזילה את "Mozilla Update", אתר המרכז את ההרחבות וערכות הנושא שאושרו כבטוחים לשימוש.

"MozillaZine", המופעל באופן בלתי רשמי על ידי משתמשים פרטיים, הוא אתר ובו חדשות, פורומים ובלוגים בנושאים הנוגעים למוזילה. האתר הוקם ב־1 בספטמבר 1998 והוא מארח את הפורום הרשמי של משתמשי פיירפוקס.

מטרתה של קרן מוזילה היא לייצב את Mozilla Suite, ולהחליפה בפיירפוקס. ב־10 במרץ 2005, הודיעה הקרן כי הפיתוח הרשמי של Mozilla Suite מוזילה ייפסק בסדרה 1.7. קהילת מוזילה (בניגוד לקרן) ממשיכה בפיתוח חבילת התוכנה, ותשיק את הגרסה הבאה תחת השם SeaMonkey 1.0. הקרן תמשיך לספק תמיכה (כדוגמת גישת CVS) לקהילת מפתחי מוזילה.

פיירפוקס - בחירת השם

המיזם שהפך לפיירפוקס החל כזרוע נפרדת של Mozilla Suite תחת השם "m/b" (או "mozilla/browser"). כאשר התייצב במעט, גרסאות ניסיוניות ראשוניות הופיעו בספטמבר 2002 בשם "Phoenix".

השם "Phoenix" נשמר עד ל־14 באפריל 2003, עת שונה בשל סוגיות זכויות יוצרים עם יצרנית ה־BIOS "Phoenix Technologies" (המייצרת דפדפן מבוסס BIOS). השם החדש שנבחר, "Firebird", התקבל בתחושות מעורבות, בעיקר בשל העובדה שתוכנת מסדי הנתונים החופשית "Firebird" השתמשה באותו שם. בסוף אפריל, לאחר שנראה היה שהשם שונה ל־"Firebird Browser", הודיעה קרן מוזילה כי יש לקרוא לדפדפן בשם "Mozilla Firebird", על מנת שתיווצר הבחנה בינו לבין תוכנת מסדי הנתונים. עם זאת, לחץ רב מצד קהילת הקוד הפתוח אילץ שינוי נוסף בשם, וב־9 בפברואר 2004 שינתה קרן מוזילה את שמו של הדפדפן ל"מוזילה פיירפוקס" (או "פיירפוקס" בקיצור).

השם "פיירפוקס" (Firefox) נבחר בשל הדמיון לשם "Firebird", אך גם בשל ייחודו בתעשיית המחשוב. כדי למנוע שינויים נוספים בשמו של המוצר, החלה קרן מוזילה בתהליכי רישום השם "פיירפוקס" כסימן מסחרי רשום בארצות הברית בדצמבר 2003. מאחר ובבריטניה השם נקבע כבר, קנתה אותו קרן מוזילה מבעליו.

פיירפוקס - לוגו

אימוצו של לוגו חדש סימל את אחת מההתקדמויות החשובות ביותר שעבר פיירפוקס מגרסאותיו הראשונות. אנשים רבים ציינו כי תוכנות מבוססות קוד פתוח סובלות מעיצוב ממשקים גרוע, וממחסור בזהות ויזואלית חזקה. מאחר ובגרסאות הראשונות של פיירפוקס הועלו טענות לפיהן עיצובו הגרפי של הדפדפן "סביר" אך נופל באיכותו מזה של תוכנות "מקצועיות", גרסה 0.8 של הדפדפן, שיצאה בפברואר 2004, חשפה מאמצים רבים לשוות לדפדפן מראה איכותי, ואייקונים חדשים. ג'ון היקס (Hicks) עיצב את האייקונים של גרסה 0.8 והלאה.

בלוגו מופיע שועל, על אף ש־"firefox" הוא כינוי לדביבון פאנדה. האייקון של פיירפוקס משמש כסימן מסחרי והוא מופיע בגרסאות הרשמיות של פיירפוקס המפותחות על ידי קרן מוזילה - על אף שתוכנת פיירפוקס עצמה היא חופשית, האייקון עצמו מוגן בזכויות יוצרים, ולכן גרסאות תוכנה המפותחות באופן נפרד מקרן מוזילה אינן עושות בו שימוש.

פיירפוקס - גרסאות דפדפן

פיירפוקס התפתח באופן ניכר מאז שחרורו הראשון כ־Phoenix ב־23 בספטמבר 2002. הגרסאות שלפני גרסה 1.0 סבלו מבעיות רבות בכל הנוגע להרחבות, מאחר והקוד אליהן הן נקשרו השתנה ללא הרף. לבסוף, שוחררה גרסה 1.0 ב־9 בנובמבר 2004.

שתי גרסאות יצאו תחת שם הקוד "Deer Park" (‏"Deer Park Alpha 1" יצא במאי 2005 ו־"Deer Park Alpha 2" ביולי). מספרה של הגרסה הסופית תוכנן להיות 1.1, אך קרן מוזילה החליטה כי מספר השינויים מצדיק "דילוג" על המספר 1.1 ושינתה את מספרו של "Deer Park" לפיירפוקס 1.5. הוא עשה שימוש בגרסה המתקדמת ביותר של מנוע הפענוח Gecko (‏1.8b4) והוא כלל תיקוני באגים רבים, תמיכה חלקית ב־SVG 1.1 ותמיכה בתגי HTML נוספים.

פיירפוקס - כיוונים עתידיים

בעקבות ביטול גרסה 1.1, הפכה גרסה 1.5 לנקודת ציון מרכזית. גרסאות בטא 1 ו־2 יצאו ב־9 בספטמבר וב־6 באוקטובר 2005 בהתאמה, על־מנת להכשיר את הקרקע לשחרור גרסת ה־RC (‏Release Candidate) לקראת סוף אוקטובר; הגרסה הסופית שוחררה בנובמבר 2005.

גרסה 1.5 כוללת אפשרות בעלת דמיון למערכות מקינטוש, ש"מחטאת" את הדפדפן, ומוחקת מהזיכרון שלו כל סוג של מידע שעשוי לפגוע בפרטיותו של המשתמש (סיסמאות, מידע שהוכנס לטפסים, עוגיות, דפי אינטרנט בהם ביקר המשתמש וכד'). אפשרות נוספת בה ניתן לעשות שימוש באמצעות שינויי הגדרות הוא מחיקת כל המידע הנ"ל בעת סגירת חלון הדפדפן או לחיצה על מקש במקלדת. שיפורים מהותיים בוצעו במערכות העדכון וההרחבות. יציאתו של הדפדפן אופרה בגרסה 8.0 ב־19 באפריל 2005, ובה תמיכה ב־SVG Tiny, דירבנה את מפתחי פיירפוקס לאפשר תמיכה חלקית ב־SVG 1.1.

מטרות עיקריות בהמשך פיתוח הדפדפן:

·ממשק מחודש לרשימת הסימניות וההיסטוריה.
·שיפורים בשימוש בלשוניות.
·ביצוע פעולות ספציפיות בהתאם לאתר.
·שדרוג מערכת ההרחבות.
·שיפור סרגלי העדכון, החיפוש הפנימי (Find) והחיפוש החיצוני (Search).
·הקלה על משתמשים בעלי מוגבליות בשימוש בדפדפן.

מידע זה נלקח מויקיפדיה - האנציקלופדיה החופשית,
בכפוף לתנאי רישיון GNU.