כיום, כמעט כל אחד משתמש במערכת גוגל אנליטיקס של גוגל לניתוח תנועת הגולשים באתר. לאחרונה, אחד הלקוחות ב- Signup ביקש ממני לבצע מעקב אחר הורדת ספר אלקטרוני (E-Book) בפורמט PDF שמופץ באתרו על ידי גוגל אנליטיקס. לשמחתי לא הכרתי את האופציה הזו בגוגל אנליטיקס (עד עכשיו, ביצעתי מעקב באמצעות כלים או פלאגינים חיצוניים) אז התחלתי קצת לחפור בעזרה של גוגל בנושא…
כמובן, שכברירת מחדל מערכת גוגל אנליטיקס לא תצליח לעקוב אחר מספר האנשים שהורידו את הקובץ מהסיבה הפשוטה שקבצים אלה לא מאפשרים לשתול פיקסל מעקב. אך, מסתבר שמעקב זה אפשרי (ואפילו די פשוט, אם יודעים איך (:) על ידי עריכת קוד הקישור.
בדוגמאות שבהמשך הנחתי כי אנחנו מעוניינים לעקוב אחר הורדות של קבצי PDF, אך באותה צורה ניתן לעקוב אחר כל סוג של קובץ שנרצה (Mp3, Mp4, Xlsx, Rar, Zip וכדומה). בנוסף, מומלץ לבצע את המעקב כאירועים (Events) כך שכמות העמודים הנצפים לא תעלה בצורה מלאכותית ומדד ה – Bounce Rate יושפע בצורה חיובית.
כתוצאה מהגדרת המעקב כאירוע, בעיני גוגל אנליטיקס נוצרה אינטראקציה מול הגולש (ולא סתם אינטראקציה אלא אינטראקציה שאנחנו מעוניינים בה) כך שלאחר יצירת המעקב מדידת ה – Bounce Rate של האתר תהיה מדוייקת הרבה יותר מבחינתנו. הסבר נוסף על אירועים, ניתן לקבל בפוסט שכתב אסף טרפיקנט בבלוג ווב אנליטיקס ישראל.
הקוד שתדרש להוסיף לקישור משתנה אם תרצה לפתוח את הקישור בחלון חדש (באמצעות target=”_blank”) או באותו חלון.
מעקב אחר הורדת קובץ בחלון חדש
אם אתה מקשר לקובץ PDF אשר נפתח בחלון חדש, תדרש להוסיף לקישור שלך את האלמנט הבא :
[php]
<a href=”downloads/my-great-ebook.pdf”
target=”_blank”onclick=”_gaq.push(['_trackEvent','Download','PDF',this.href]);”>לחץ
כאן להורדת הספר האלקטרוני שלי</a>
[/php]
כאשר גולש באתר מוריד את הקובץ מתבצע אירוע מוגדר מראש במערכת גוגל אנליטיקס.
מעקב אחר הורדת קובץ באותו חלון
כאשר רוצים לבצע מעקב אחר הורדת קובץ באותו חלון, ישנם דפדפנים אשר יפריעו למעקב וישלחו את הגולש ישירות להורדת הקובץ – אם זה יקרה, לא תוכל לעקוב אחר הגולש הספציפי.
בשביל לעקוב אחר הורדת קובץ באותו חלון, תדרש להוסיף לקישור שלך את האלמנט הבא :
[php]
<a href=”downloads/my-great-ebook.pdf” onclick=”var that=this;
_gaq.push(['_trackEvent','Download','PDF',this.href]);setTimeout(function()
{location.href=that.href;},200);return false;”> לחץ כאן להורדת הספר האלקטרוני שלי</a>
[/php]
ההבדל פה הוא שהדפדפן מקבל הנחיה להשהות את הבקשה לשבריר של שניה (200 מילי שניות) – אם יש לך בקשות רבות לקובץ, תצטרך להגדיל את המספר הזה. ניתן להשתמש בכלי איתור השגיאות של גוגל בשביל להבין עד כמה.
במידה ויש לך הרבה מאוד קישורים לקבצים חיצוניים ואתה לא מעוניין ליצור לכל אחד מהם קישור בצורה ידנית, תוכל לבצע אוטומציה באמצעות שימוש ב – jQuery (נושא זה דורש ידע בתכנות, אני לא מאמין שמי שלא בקיא בתחום יוכל ליצור בעצמו קוד מותאם אישית לאתרו).
לסיכום, כיף ללמוד משהו חדש, אני בטוח שאני אשתמש באופציה הזו בעתיד, מה איתך ? האם השתמשת או תשתמש באפשרות זו בעתיד ? – כמו תמיד, אשמח לשמוע את דעתך, ממש פה למטה.