משתמש המוגדר כמשתייך לקבוצת הכובעים הלבנים הוא משתמש הפועל בצורה אתית ומתנגד בצורה נחרצת לשימוש ברעה בידע שצבר. מקורו של המונח "כובע לבן" הוא בסרטי מערבונים אמריקאיים, בהן הקאובוי הטוב תמיד חבש כובע לבן והקאובוי הרע תמיד חבש כובע שחור. כיום בעידן האינטרנט והמידע הזמין והנגיש לכל, אנו צריכים לזכור כי מול כל מחשב עומד אדם עם שאיפות, מחשבות והשקפת עולם כלשהי. משתמשים המשתייכים לקבוצת הכובעים הלבנים באופן כללי ישאפו לבצע את פעולותם בדרכים ישרות, אתיות וללא שימוש בטכניקות פסולות.
לעיתים קרובות המונח "כובע לבן" מזוהה עם האקרים אשר נוטים לפרוץ למערכות מחשוב וידע, על מנת לעזור לבעלי המערכת לאבטח אותה ולגרום להם להיות מודעים לבעיות האבטחה שלהם. האקרים רבים אשר פעלו ככובעים לבנים בעבר עובדים היום בחברות אבטחה רבות בעולם ומתעלים את הידע שלהם ליצירת עולם וירטואלי בטוח יותר. קבוצות של האקרים אלה נקראות לדעתים קרובות כ – tiger teams ( בתרגום חופשי, קבוצות טיגריסים ).
הדבר היחיד הדומה בין כובעים לבנים וכובעים שחורים הוא ששניהם בדרך כלל בעלי ידע מקצועי רחב מאוד ומסוגלים לנצל כל פירצה או תקלה לצרכים שלהם.
בשנים האחרונות המונח "כובע לבן" ו"כובע שחור" מתייחס גם למקדמי אתרים המבצעים קידום אתרים במנועי חיפוש. בעוד שהכובעים הלבנים מקדמים את אתרם בצורה אתיות המוכרת על ידי מנוע החיפוש, כובעים שחורים מקדמים את אתרם ע"י הצפה של תוצאות מנועי החיפוש, הפניות שונות ללא התערבות הגולש, הכנסת טקסטים וקישורים מוסתרים ועוד. לעיתים כתוצאה מפעילות לא אתית של כובעים שחורים, כולם "נענשים" בצורה זו או אחרת כפי שניתן היה לראות במרץ 2004 עם כניסת אפקט ארגז החול.
לסיכום, נראה כי המערבון הוירטואלי "הטוב, הרע והמכוער" כאשר הטובים הם הכובעים הלבנים, הרעים הם הכובעים השחורים והמכוער הוא אולי גוגל ? לא יגמר בימינו ובדשא של השכן נוכל למצוא כובעים לבנים שאותם נרצה להשקות במים חיים וכובעים שחורים שאותם נרצה לנקש ולמגר.